Taekwondon toi Suomeen vuonna 1979 korealainen taekwondo-mestari, Dae Jin Hwang, joka on vaikuttanut merkittävällä tavalla lajin kehitykseen Suomessa. Suomen Taekwondoliitto perustettiin 1980. Maailman Taekwondoliittoon (WTF) ja Euroopan Taekwondounioniin (ETU) Suomen Taekwondoliitto liittyi vuonna 1982.
Taekwondon määritelmä
Taekwondo on fyysinen inhimillisyyden ilmaus, jossa yhdistyvät eloonjäämisen halu ja halu toteuttaa ihmisen korkeampia henkisiä päämääriä. Taekwondo on kehittynyt inhimillisestä tarpeesta vahvistaa omaa kehoa ja mieltä, ja sitä kautta kykyä puolustaa itseään. Tämä vahvistaminen (fyysinen) yhdessä positiivisten ajatusten kanssa (psyykkinen) pyrkii kokonaisuutena - näiden yhteisen kehityksen tuloksena - saavuttamaan käsitteet TÄYDELLINEN HETKI, jolloin ollaan yhtä koko maailmankaikkeuden kanssa, ja TÄYDELLINEN MINÄN HALLINTA, jolloin saavutetaan henkinen tasapaino ja kyetään hallitsemaan teot, halut ja ajatukset. Nämä seikat antavat taekwondolle filosofiset mittasuhteet.
Taekwondo lajina
Taekwondo on monipuolinen ja vaativa harrastus- ja urheilulaji, joka kehittää harrastajan kuntoa, voimaa, nopeutta, notkeutta ja koordinaatiota. Taekwondon tekniikkavalikoimaan sisältyy torjuntoja, potkuja ja lyöntejä. Lajissa voi kilpailla sekä ottelussa (Kyorugi) että liikesarjoissa (Poomsae). Harjoittelun taustalla on myös hyvän itsepuolustustaidon kehittyminen. Lasten itsepuolustuharjoittelu toteutetaan lasten ikätasoon sopivalla tavalla, esimerkiksi keskustelemalla erilaisista uhkatilanteista, joita lapsi saattaa joutua kohtaamaan. Mahdollisten uhkatilanteiden tiedostaminen on lasten itsepuolustusharjoittelun keskeisin osa. Uhkatilanteessa tärkein taito on välttää paniikkiin joutuminen ja säilyttää kyky toimia järkevästi. Toinen tärkeä taito on avunhankkiminen; mistä ja miten apua saa? Tyypillisiä lapsia koskettavia uhkia ovat mm. eksyminen tai erilaiset ahdistelu- ja kiusaamistilanteet.
Taekwondon harrastajan tie on pitkä. Se alkaa alkeiskurssista ja etenee vyöasteittain keltaisesta mustaan, joita niitäkin on useita asteita (1.-9. dan). Laji sisältää vahvan filosofisen taustan, MUDON, joka kasvaa harrastajaan fyysisesti rasittavien harjoitusten ja ajan myötä. Pidemmälle kehittynyt Taekwondon harrastaja on tasapainoinen, harkitseva ja tiedostava ihminen, jonka itseluottamus on vahva ja joka elää sopusoinnussa itsensä ja ympäristönsä kanssa. Taekwondosta voi kasvaa elämäntapa, jonka mukaan harrastaja elää matkansa viimeiseen hetkeen asti.
Tärkeimmät ohjeet taekwondossa ovat elämänohjeita, joita tulee noudattaa kaikissa elämänvaiheissa, niin harjoituspaikalla kuin muuallakin. Kiteytettynä näitä kutsutaan mudo-ajatteluksi, jonka ominaisuuksia voidaan kuvata esimerkiksi seuraavilla ohjeilla:
- KÄYTÖS - VAATIMATTOMUUS - KÄRSIVÄLLISYYS - UHRAUTUVUUS - KUNNIOITUS - MIELEN JA KEHON PUHTAUS